Hop til indhold

Det stærke elevdemokrati

Inspirationsfilm og øvelser med henblik på at ruste skolens personale i at styrke elevdemokratiet. Filmen er tænkt som et oplæg til en fælles refleksion og et efterfølgende udviklingsarbejde.

Elevdemokratiet starter i klasselokalet. Det er her eleverne trænes i at bruge deres stemme, at lytte til andre synspunkter og at blive modsagt. Det er her, de får demokratisk selvtillid og tro på, at de kan gøre en forskel. Det er skolens opgave at sikre, at alle elever oplever at have indflydelse på deres egen hverdag og den uddannelse, de møder. Det styrker elevernes ejerskab over for skolen og troen på, at de kan gøre en forskel i store og små fællesskaber.

På mange skoler er det imidlertid svært at få elevrådet til at fungere. Det kan enten skyldes at eleverne ikke engagerer sig, at skolens ledelse ikke prioriterer elevrådet, eller at det kun er de samme fire elever som sidder i alle udvalg eller noget helt fjerde. I alle tilfælde er det en utilfredsstillende oplevelse for elever og skolens personale, som i værste fald kan dræne eleverne for engagement og tillid til fællesskabet. Derfor er det vigtigt, at hele skolen arbejder sammen om at styrke elevernes kompetencer og på den måde skaber det bedste forudsætninger for et stærkt elevdemokrati.

Nedenfor kan du hente materialer og øvelser til at ruste skolens personale i at styrke elevdemokratiet.

Hvis du ønsker at afholde en temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab kan du finde inspiration hertil på følgende link: Temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab.