Hop til indhold

Demokrati og medborgerskab

Her kan du finde forskellige sider med inspiration til det brede arbejde med demokrati og medborgerskab. Du kan finde film, podcasts, metoder og praktiske øvelser samt inspiration til en hel temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab.

Podcast om dialogisk undervisning

En podcast om dialogisk undervisning, hvor tre lærere præsenterer deres erfaringer med tre dialogiske metoder: dialogcirklen, dialogblomsten og akvariet. 

Demokratisk medborgerskab i dialogcirkler

Det centrale omdrejningspunkt for dialogbaseret undervisning er dialogcirklen,som du kan lære at bruge gennem inspirationsfilm her på siden.

Det brede arbejde med demokrati og medborgerskab

Henvendt til gymnasiet: Tre konkrete øvelser, der understøtter elevernes aktive medborgerskab samt skaber refleksion om deres egne muligheder og rettigheder i et demokratisk samfund.

Temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab

Der er udviklet mange materialer og øvelser, der kan bruges til at afholde en temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab i udskolingen og på ungdomsuddannelserne.

Fællesskabende adfærd på fællesområder

To inspirationsfilm sætter fokus på, hvordan fællesområder kan blive en del af unges dannelse i fællesskab og medborgerskab – i stedet for det modsatte. Filmene er tænkt som et oplæg til en fælles refleksion og et efterfølgende udviklingsarbejde.

Demokrati på bordet

Børne- og Undervisningsministeriet har udviklet to brætspil: Dilemmaspillet og Holdninger på Spil. Disse brætpil kan du hente på siden og både se og høre om spillene på film og podcasts.

Deep Democracy

Deep Democracy er en metode, som er skabt for at omfavne og bruge uenigheder som en del af elevers læringsproces. På siden om Deep Democracy kan du både læse nærmere og høre en podcast om metoden.