Hop til indhold

Temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab

På denne side kan du finde inspiration til at holde en temauge om fællesskab, demokrati og medborgerskab på din skole eller institution.

Temaugen om Fællesskab, medborgerskab og demokrati har fokus på at udvikle elevernes aktive medborgerskab og demokratiske handlekompetencer, så eleverne både nu og i fremtiden har lyst til og er i stand til at benytte deres demokratiske rettigheder og bidrage til de demokratiske fællesskaber, de er en del af.

I løbet af temaugen får eleverne konkret erfaring med at bruge deres demokratiske rettigheder og påvirke de fællesskaber, de indgår i. Det sker ved, at eleverne ikke blot mødes som elever, men som borgere og aktive deltagere i en række fællesskaber. Temaugen har fokus på åben skole, så eleverne i så høj grad som muligt hives ud af deres vante roller og fx deltager i:

Desuden vil eleverne finde og præsentere deres egne ideer/ønsker til elevrådsformanden, arbejde med hvordan man kan forbedre deres by og deltage i et debatmøde med en række lokalpolitikere.

I løbet af ugen styrkes elevernes evne til at udøve egne demokratiske rettigheder og bidrage positivt til fællesskabet. Fx lærer de at deltage i en demokratisk samtale ved at bruge en række regler for, hvordan man taler pænt, når man er uenige, og øver sig på at bruge reglerne i praksis.

Nedenfor ses og kan downloades et eksempel på en temauge med aktiviteter fra mandag til fredag. I pdf'en er der links til hver aktivitet, som kan downloades i en zip-fil. Materialerne til temaugen er bygget op af en række elementer fordelt på fem temadage med hver sit emne. Elementerne kan bruges enkeltvis og sættes sammen, som man vil.